flag-en flag-de flag-nl
2014
@ Museum: De Jong & De Witte, Stawarz, Busch
Sunday 11 January 2015 14.00 en 15.00 Museum Arnhem


 

H I E R

 

Ik weet het, ik weet wat je denkt.

Niets hier is blijvend,

want voor eeuwig en altijd in de macht der elementen.

Maar zie — elementen raken snel vermoeid

en moeten soms lang rusten

tot de volgende keer.

Uit ‘Hier’ van Wislawa Szymborska

 

 

Radek Stawarz | viool, viola

Stevko Busch | composities en klankbeeld

Hanneke de Jong | stem en toneelbeeld

Jonas de Witte | filmbeeld

Wislawa Szymborska | gedicht

 

 

Het derde concert van Stichting Galerie der Töne in het Museum Arnhem verbindt beeld, taal en klank in een live performance van de Poolse violist Radek Stawarz met filmbeelden van de Nederlandse beeldmakers Hanneke de Jong & Jonas de Witte en de Duitse componist Stevko Busch. Geïnspireerd door een gedicht van Wislawa Szymborska ontvouwt hun werk een ‘klank-beeld-ruimte’ die lagen van herinneringen, visies, dromen en illusies schept waarin de luisteraar/toeschouwer zelf kiest of hij zijn aandacht richt op het verleden of de toekomst, het leed of de vreugde. 

 

 

Ik weet niet waar nog meer, 

maar hier op aarde is genoeg van alles. 

Hier maakt men stoelen en verdriet, 

schaartjes, violen, tederheid, transistors,

stuwdammen, grappen, kopjes.

Uit ‘Hier’ van Wislawa Szymborska

 

In het klankbeeld zijn o.a. originele volksmuziekfragmenten verwerkt van Tomasz Skupien (geb.1955, doedelzak), Elzbieta Malysa (geb.1921, zang), Jozef en Stefan Kedzierski (geb. 1913 en 1921, mazurka met viool en trommel)

 

 

Wislawa Szymborska (Bnin (Kórnik), 2 juli 1923 – Krakau, 1 februari 2012) was een Poolse dichteres. Ze won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1996. De jury noemde Szymborska de ‘Mozart van de poëzie’, een vrouw die de elegantie van taal vermengde met ‘de razernij van Beethoven’. Volgens de jury liet haar poëzie ‘met ironische precisie de historische en biologische context’ in ‘fragmenten van menselijk bestaan’ doorschijnen.

www.Nobelprize.org

 

 

 

Radek Stawarz werd in Galicië / Polen geboren en leeft en werkt sinds 15 jaren in Keulen. Na zijn studies aan de Universiteit van Kattowitz en Kölner Musikhochschule (Michael Gustorff) maakt hij heden onmisbaar deel uit van de jazz en improvisatie scene in Duitsland. Zijn brede belangstelling voor zowel folk, jazz en hedendaagse muziek is gedocumenteerd op verschillende albums, en ook in film- en theatermuziek te horen, onder andere op het Moers Festival en in het Schauspielhaus Köln en de Philharmonie Köln.

 

"...Stawarz mit temperamentvoller und nuancenreicher Fidel. Eine Violine, wie man die selten hört. Man sieht Chagall-Bilder vor sich..."    Jazz Podium 

 

Hanneke de Jong & Jonas de Witte creëren sinds 2007 beeldverhalen op de grens van theater, beeldende installaties en muziek. Vanuit hun verschillende disciplines - Hanneke als songwriter, beeldend kunstenaar en theatermaker en Jonas als vormgever en filmmaker - beïnvloeden ze elkaar tijdens het maakproces over en weer. Vanuit aandacht voor detail, subtiliteit en poëzie streven zij er naar om de ‘grote’ vragen van het bestaan eigenzinnig te verbeelden. Hiermee zetten zij de waarneming en ideevorming van het publiek op scherp. Eerdere producties waren o.a. te zien op het Terschellinger Oerol Festival, Paradiso Melkweg Productiehuis, Theaterfestival Boulevard, Huis en Festival a/d Werf, Utrecht en diverse festivals in het buitenland.

www.dejongdewitte.nl

 

Pianist, (film)componist en organisator Stevko Busch heeft met de Gallery of Tones een platform gecreëerd dat sinds de concertserie “Pianolab” in het Amsterdamse Goethe Instituut (2006-2012) regelmatig zijn eigen en de projecten van door hem gewaardeerde collega’s presenteert. Hij componeerde muziek voor hedendaagse akoestische ensembles, en ook voor film. Zijn ruimteklankcomposities "Europealis" en "Bezonken" verbinden taal, beeld en klank en waren o.a. in het Stedelijk Museum Amsterdam te horen. Als pianist was hij internationaal op toonaangevende festivals en op de radio te horen (VPRO, EBU, DLF, WDR…), in de afgelopen jaren vooral met zijn groep FUGARA.

 

“Busch’s Cheruvimi was an understated highlight of the set, a delicate tone poem…” - John Kelman

www.stevko.eu