flag-en flag-de flag-nl
2014
Pianolab: @ Lindenberg, Nijmegen; InnerTimeSpaces
Friday 28 February 2014

 28 feb 2014 - 20:30,  De Lindenberg, Ridderstraat 23, 6500 AN Nijmegen 

 

Videos from the Bimhuis sep 2013

 

 

Anatolian/Armenian roots and the music of Paul Motian, Komitas, Mansurian a.o.

 

1. Vahé Hovanesian (duduk) Tom Arthurs (trumpet), Raphael Vanoli (guitar/electronics), Stevko Busch (piano), Samuel Rohrer (drums)

 

2. Keiko Shichijo – solo piano

Tigran Mansurian - Piano Sonata , deel 3
Komitas Vardapet - Six Dances for Piano
 
 

3. Vahé Hovanesian (duduk) Tom Arthurs (trumpet), Raphael Vanoli (guitar/electronics), Stevko Busch (piano), Samuel Rohrer (drums)

On the music of Paul Motian, Komitas Vardapet, own work

 

Met Pianolab creëert Stevko Busch sinds 2006 ruimte voor de meest uiteenlopende pianomuziek, van klassiek tot actueel gecomponeerd en geïmproviseerd.

 

Het nieuwe programma van Gallery of Tones heeft als uitgangs- en oriëntatiepunt de unieke speelwijze en klankwereld van de Amerikaanse slagwerker en jazzlegende Paul Motian die door zijn Armeense ouders in contact was met muziek uit dit land. Motian, een fenomenale luisteraar met een diepe muzikale herinnering, creëerde met zijn spel op een bijzondere wijze open ruimtes waarin diepere lagen van het muzikaal geheugen aangesproken en vrijgelegd werden waardoor bronnen in een eigen doorleefde vorm nieuwe gestalte en puurheid konden krijgen. Daarin kwamen Westerse, Afro-Amerikaanse en Oosterse bronnen op een unieke manier samen. 

 

De componist Komitas Vardapet heeft - reeds 30 jaar eerder dan Béla Bartòk in Hongarije - de traditionele muziek van Armenië verzameld en in composities voor piano, orkest of koor op papier gebracht. De Japanse pianiste Keiko Shichijo brengt in haar vertolking van Komitas´s  Six Dances for Piano de traditionele speeltechnieken die de componist in dit stuk verwerkte opnieuw tot leven. Haar vertolking van het eigentijdse werk van Tigran Mansurian is betoverend.

 

"Het instrument  bracht onder haar handen een puurheid aan klanken voort, werkelijk adembenemend. Haar hele verschijning ademt puurheid, en zo ook haar intensiteit tijdens het spelen" (publieksreactie over Keiko Shichijo)