flag-en flag-de flag-nl
2014
@ Museum Arnhem: Blonk, Hamelink, Busch
Sunday 02 February 2014

MMKA - MUSEUM VOOR MODERNE KUNST, UTRECHTSEWEG 87, ARNHEM

t +31(0)26 30 31 400
e info@museumarnhem.nl

 

MELANCHOLIEKE METROPOLEN

 

Jaap Blonk – stem

Jacqueline Hamelink - cello

Stevko Busch - piano

 

In de geest van de tentoonstelling 'De Melancholieke Metropool' verzorgen Busch, Blonk en Hamelink een sfeervol concert op basis van de grote poëzie uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Al improviserend worden de verschillende stromingen uit deze periode (surrealisme, modernisme, expressionisme en dadaïsme) muzikaal verkend, en onderzoeken de musici het binnen de tentoonstelling bestaande spanningsveld tussen magisch realisme en functioneel modernisme.

 

Het concert zal circa een uur duren en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Gemeente Arnhem.

 

www.jaapblonk.com

www.soundingbodies.com

www.stevko.eu

 

 

 

MUZIEK VOL TEGENSTELLINGEN

 

De akoestische ingrediënten van de performance zijn intuïtief-spontaan gevormde klankstructuren, vol verwijzingen naar de composities van o.a. Hans Eisler en Kurt Weill, afgewisseld met eigen werk. Uitgangspunt zijn de teksten van de dichters en kunstenaars  Theo van Doesburg,  T.S. Eliot, Paul Éluard, Bertold Brecht, Kurt Schwitters, Paul van Ostaijen en Osip Mandelstam.

 

Thematisch is het Europa van de roerige periode 1920-1950 in haar meest wezenlijke verschijningsvorm: de metropool. Metropolen blijken wrijvende tegenpolen met een gigantisch vermogen tot schepping, maar leiden ook  tot vernietiging. Klankruimtes vol – schijnbaar – losse draden,  weefsels van gedachten en visioenen in een hoogst dynamisch Europa. Vulkanen van creativiteit, maar tevens plekken van armoede, vereenzaming en uniforme massa’s. In de kunst bestaan politieke bewustwording en het decadente uitgaansleven naast elkaar. Enerzijds het politiek engagement, het intellectualisme, de “Kraft der Poesie”; anderzijds het a-politieke vermaak, de humor, het cabaret. 

 

De tegenstelling inspireert tot muziek vol diversiteit – erotiserend, contemplatief, cabaretesk en intellectueel tegelijk. Want de geschiedenis van de mensen kent één constante: leven en liefde worden omgeven door existentiële angst en onzekerheid. 

 

 

ONTSTAAN VAN DEZE PRODUCTIE

 

Wanneer Jaap Blonk, een uitzonderlijk, internationaal gevraagd stemkunstenaar, van huis naar zijn atelier in het Arnhemse Spijkerkwartier wandelt, komt hij altijd langs de woning van Stevko Busch. Busch, voorheen woonachtig in Amsterdam, betrekt sinds 2006 samen met zijn vrouw en dochter een huis in Arnhem. Gesprekken leunend over het hek, nu en dan een kop koffie, zo ontstaat de nieuwsgierigheid om met elkaar te werken. Maar andere verplichtingen verhinderen dat steeds. Totdat Busch, na een succesvolle eerste editie van Gallery of Tones @ MMKA met pianiste Keiko Shichijo in april 2013 (tijdens de tentoonstelling ‘Female Power’), een gemeentesubsidie ontvangt om voor een tweede en derde editie. De kans waarop Busch en Blonk hebben gewacht. 

 

Om hun samenwerking verder gestalte te geven, zoeken ze nog iemand bij wie hun enthousiasme in goede handen is en weerklank vindt.  Al snel komen ze uit bij Jacqueline Hamelink, een celliste waarmee beiden reeds lang wilden samenwerken. Hamelink valt op vanwege haar zinderend intense spel en haar veelkleurige, discipline-overschrijdende performances – iets dat ze met veel van de kunstenaars uit de tijdsperiode waarover de MMKA-tentoonstelling handelt, gemeen heeft.

 

 

OVER STICHTING GALERIE DER TÖNE

www.galleryoftones.com

 

De hoofdactiviteit van stichting Gallery of Tones is de concertserie PIANOLAB AMSTERDAM. Pianolab wordt vanaf 2006 geprogrammeerd in het Goethe Instituut en tourt sinds 2013 met een avondvullend programma door Nederland en Duitsland. Daarnaast faciliteert de stichting concerten en tournees van een kleine groep musici, ook op locaties buite het gangbare podiumlangschap.

Galerie der Töne staat voor een programmering waarin gecomponeerde en geïmproviseerde muziek even belangrijk zijn en regelmatig ook in één concert te horen zijn. 

 

Stichting Galerie der Töne wordt op dit moment gesteund door het Nederland Fonds voor de Podiumkunsten, het Fonds Cultuur Arnhem en enkele private sponsors.

 

 

BIOGRAFIE JAAP BLONK 

www.jaapblonk.com

 

Jaap Blonk (geboren in 1953 in Woerden) is componist, performer en dichter. 

Hij studeerde wiskunde en muziekwetenschap aan de universiteit, maar voltooide die studies niet.

In de loop van de 70er jaren ging hij saxofoon spelen en componeren.

Rond zijn 30e ontdekte hij zijn mogelijkheden als stem-performer, eerst bij de voordracht van poëzie en daarna in improvisaties en zijn eigen stukken. Bijna twintig jaar was de stem zijn voornaamste middel voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe klanken.

Vanaf 2000 is Blonk met elektronica gaan werken, eerst op basis van samples van zijn eigen stem, daarna ook met de pure synthese van geluid.

In 2006 heeft hij een sabbatical genomen en een jaar niet opgetreden. Vanuit een hernieuwd enthousiasme voor de wiskunde is hij een onderzoek begonnen naar de mogelijkheden van algoritmische compositie voor het creëren van muziek, visuele animatie en poëzie.

 

Als vocalist is Jaap Blonk uniek door zijn uitstraling op het podium en zijn vrijmoedigheid in improvisaties, gepaard aan een scherp besef van structuur. Hij trad op in vele Europese landen, daarnaast in de V.S. en Canada, Indonesië, Japan, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika. Het gebruik van live-elektronica heeft zijn concerten een belangrijke extra dimensie gegeven.

 

Naast zijn solo's werkte hij samen met vele musici in de hedendaagse en geïmproviseerde muziek, zoals Maja Ratkje, Mats Gustafsson, Michiel Braam, Cor Fuhler, The Ex, het Nederlands Blazers Ensemble en de Ebony Band. De Duitse componiste Carola Bauckholt schreef enkele stukken voor hem, waaronder een werk voor stem en orkest. Een opdracht voor een solostuk kwam van de Donaueschinger Musiktage 2002. Vanuit het Ars Electronica Festival in Linz begon hij een samenwerking met visueel computerkunstenaar Golan Levin. 

 

Blonk werkte regelmatig voor radio en televisie en maakte enkele hoorspelen.

Hij maakt ook versies van zijn partituren op groter formaat voor tentoonstellingen.

 

De belangrijkste groepen die hij oprichtte en leidde waren Splinks (moderne jazz, 1983-1999) en BRAAXTAAL (experimentele pop, 1987-2005). Hij heeft ook een eigen platenlabel, Kontrans, waarop tot dusver 17 titels zijn verschenen. Andere opnames van Blonk verschenen op Staalplaat, LopLop, Basta, VICTO en Monotype.

 

 

BIOGRAFIE JACQUELINE HAMELINK

www.soundingbodies.com

 

Jacqueline Hamelink, is een celliste die liever niet stil blijft zitten. In plaats daarvan zijn haar lijf en zinnen voortdurend op zoek naar het bespelen van nieuwe muzikale registers en van de volle theatrale ruimte. 

 

Jacqueline studeerde klassiek cello aan de conservatoria van Utrecht, Tilburg, Zwolle en Rotterdam, maar voelde al snel de behoefte zich breder in de performance kunsten te ontwikkelen. Zang, dans en acteerspel, het behoort inmiddels allemaal tot haar standaardrepertoire. Maar ook haar cellospel is rijker geworden: ter inspiratie put ze vrijelijk uit hedendaagse en geïmproviseerde muziek. 

 

Na jarenlange ervaring in professionele muziek-, dans- en theaterproducties richtte Jacqueline Hamelink in 2012 Sounding Bodies op. Daarmee maakt ze muziektheater en ervaringsvoorstellingen die voorbij de grenzen van verschillende disciplines gaan. Haar voorstellingen vallen op door de persoonlijke relatie die met het publiek gecreëerd wordt. Haar doel is daarbij altijd om samen de schoonheid steeds opnieuw te ontdekken.

Jacqueline Hamelink heeft een uitgebreide speellijst met een internationaal karakter en vele samenwerkingsverbanden. 

 

Jacqueline Hamelink studeerde cello onder anderen bij D.Ferschtman, M. Iancovici, Ran Varon en Michel Dispa. Ensemble bij Ervin Schiffer, Benzion Shamir en Ron Ephrat van het Daniel Kwartet, het Vermeer Kwartet en Valentin Berlinsky van het Borodin Kwartet. Ze kreeg zangcoaching bij Frank Hermans en Ingrid Voermans, acteerlessen bij Guido Gerard en Dianne Krijnen, klassieke danstraining bij Liesbeth Hagenaars. Daarnaast volgt zij verschillende danstrainingen waaronder modern, streetdance, latin en contact improvisation.

 

Tijdens haar studie speelde zij met het Luna strijkkwartet o.a. in de Doelen, Rotterdam en de kleine zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Zij nam deel aan verschillende masterclasses en festivals, waaronder het prestigieuze Tanglewood festival in Amerika. Zij speelde in Musica Ducis en was jarenlang solocelliste bij de Sebastian Strings.

 

Ze speelde in diverse producties met gezelschappen als het Aquarius ensemble, muziektheater Struweel, Theater VandenBulck, de Groep van Steen, Theater Kontra-Punkt Dusseldorf, Drieons, Palinckx en Hotel Witlox.

Haar eerste solo theatermuziekstuk “Kwetsbaar” werd gecreëerd in februari 2004 tijdens de 6 Tage Oper in Dusseldorf ter gelegenheid van het 4. Festival fur Neues Musiktheater. De Nederlandse versie was o.a. op Cultura Nova en Festival Cement 2004, Maastricht  te zien.

 

Sinds 2002 vormt zij met cellist Eduard van Regteren Altena het Duo Dubbelduet,dat zich vooral richt op nieuwe muziek. Via hem kwam ook de samenwerking met het Mondriaan kwartet tot stand.

Verder werkte zij jarenlang met dans/performance group T.R.A.S.H., POW ensemble en  B.E.A.M.

Naast haar activiteiten in het theater geeft zij coachings en speelt zij regelmatig in het Metropole Orkest.

 

 

BIOGRAFIE STEVKO BUSCH

www.stevko.eu

 

Stevko (1966) komt oorspronkelijk uit een plaats dicht bij Keulen in Duitsland. Tussen 1989 en 2005 woonde hij in Amsterdam, sindsdien in Arnhem. Hij is pianist, componist en curator van de concertserie Pianolab Amsterdam - tussen 2006 en 2012 in het Goethe Institut, sindsdien op podia in Nederland en Duitsland. In deze serie realiseert hij concerten waarbij de grens tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek regelmatig oversprongen wordt. Na het spelen van jazz en geïmproviseerde muziek is hij meer en meer geïnteresseerd geraakt in de schoonheid en de eenvoud van traditionele liederen, wereldmuziek en religieuze muziek. Met de hierop geïnspireerde muzikale patronen uit diverse uithoeken van de hele wereld, improviseert hij vanuit stilte op de piano.

 

Stevko speelt graag in een duo- of triosetting, waarbij zijn kracht vooral daarin ligt zijn medemuzikanten te laten schitteren. Zo improviseert hij de laatste jaren vooral met saxofonist Paul van Kemenade, Markus Stockhausen en Markku Ounaskari met wie hij o.a. in het Bimhuis en op het Berlin Jazzfest, Moers Festival, North Sea Jazzfestival en op Jazz Au Chellah (Moroc) heeft gestaan. 

 

Stevko Busch studeerde in 1995 af aan het Sweelinck Conservatorium, met als hoofdvak piano en compositie (UM) bij o.a. Misha Mengelberg. 

 

Sinds 1996 speelde Busch in onder meer de Contraband o.l.v. Willem van Manen, met "Tetzepi" en "Borderhopping" en in duo met Misha Mengelberg, Paul van Kemenade of Paul Hubweber. Met zijn elektronisch trio "Box of Toads” ontving hij de Jazz Art Award 2001 (Dld). Busch speelde in Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Frankrijk. Hij was met verschillende ensembles op de radio te horen (bij de VPRO, EBU, WDR en Deutschlandfunk). Tevens heeft Busch de Gallery of Tones (www.galleryoftones.com) opgericht. De Stichting Galerie der Töne, waarvan hij de artistieke leider is, is hier uit voortgekomen.

 

Op dit moment speelt hij o.a. in duoverband met Paul van Kemenade, waarin naast bewerkingen van Russische gezangen een hommage aan de African Soul van Dollar Brand/Abdullah Ibrahim wordt gegeven. Met zijn kwartet FUGARA met Markus Stockhausen , Markku Ounaskari en Paul van Kemenade is hij op internationale festivals  te gast. Nieuwe projecten met de Indiaase fluitist Dinesh Mishra en de Spaanse flamenco-fluitist Jorge Pardo brengen zijn oude liefde voor muziek uit deze culturen in zijn musikale praktijk. In zijn serie speelt hij regelmatig met verschillende improvisatoren, zoals bv. Ingrid Laubrock, Tom Arthurs, Samuel Rohrer, Jan Bang, Vahé Hovanesian, Tobias Klein, Robert Van Heumen, Arnold Dooyeweerd, Marcos Baggiani, Gunda Gottschalk, Lothar Ohlmeier, Joost Buis, Michael Vatcher, e.a., en werkt hij samen met dichters zoals Hélène Gelens en Rozalie Hirs.

 

Hij componeerde muziek voor hedendaagse akoestische ensembles, maar ook voor film. Zijn ruimteklankcompositie "Europealis" was in het Stedelijk Museum Amsterdam te horen. Eveneens als "Europealis" verbindt zijn hoorspel compositie "Bezonken" taal en klank. Deze interdisciplinaire realisaties met gesproken woord, gecomponeerde en geïmproviseerde muziek, soms ruimteklank concepten en visuele projecties vormden van 1997 t/m 2004 een hoofdactiviteit van Stevko Busch. Sindsdien musiceert hij voornamelijk en het liefst in kleine bezettingen.

 

Van 2002 tot 2007 was hij als docent aan het Muziekpakhuis Amsterdam verbonden. Daarna doceerde hij 4 jaar lang op het ArtEZ conservatorium.